Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την Ελευθεροτυπία, για έναν «πόλεμο» που δεν είχα πάρει χαμπάρι: Η αστυνομία, λέει, κυνηγά τους συλλέκτες παλιών βιβλίων για αρχαιοκαπηλεία, εξαιτίας των ασαφειών του σχετικού νόμου.
Πρόσχημα ο νόμος 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον οποίο από το 1453 ώς το 1830 τα κινητά μνημεία που υπάγονται στις αρχαιότητες είναι οι εικόνες και τα λειτουργικά αντικείμενα (ό,τι χρησιμοποιείται στις ιερές ακολουθίες).
Με «δικαιολογία» τη συγκεκριμένη παράγραφο, έχουν γίνει αλλεπάλληλες κατασχέσεις θεολογικών αλλά και ιστορικών-φιλοσοφικών βιβλίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Μελετίου και η «Λογική» του Ευγένιου Βούλγαρη που κατασχέθηκε επειδή ο συγγραφέας υπέγραφε ως ιερέας.

8 Ιανουαρίου, 2009
Tags: 



2 Σχόλια μέχρι τώρα
1 Athena // 8 Ιανουαρίου, 2009 στις 00:58
Καινουργιο ειναι αυτο? Τι σημαινει δηλαδή, όποιος έχει φιλοσοφικα βιβλια που εχουν εκδοθει πριν το 1830 ειναι αρχαιοκαπηλος?
Δεν ειμαστε καθολου καλα, μου φαινεται.
2 Lilly // 13 Ιανουαρίου, 2009 στις 12:23
Αδιανόητο μου φαίνεται!
Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο «Αναμνήσεις επί χάρτου» του Umberto Eco (Ελληνικά γράμματα), όπου έχει συγκεντρώσει κάποιες διαλέξεις και κείμενά του σχετικά με τη βιβλιοφιλία. Είναι πολύ ενδιαφέρον και σχετικό με το θέμα της «Ε». Διαχωρίζει τους συλλέκτες βιβλίων σε διάφορες κατηγορίες (αυτούς που το κάνουν από αγάπη, αυτούς που το κάνουν για οικονομικά οφέλη, αυτούς που τα διαβάζουν ή όχι κλπ). Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, το συνιστώ!
Σχολιάστε: