Το Βιβλίο Του Μήνα: Ιούλιος 2014

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό τον Ιούλιο είναι μεγάλο από πολλές απόψεις. Πολλοί το ζήτησαν, και δικαιολογημένα -είναι μόλις το τρίτο βιβλίο που έχει γράψει η πολύ δημοφιλής συγγραφέας του τα τελευταία 20 χρόνια, ήταν πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο πριν ακόμα κυκλοφορήσει, κι όταν κυκλοφόρησε κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Αυτό τον Ιούλιο, λοιπόν, θα διαβάσουμε την "Καρδερίνα" της Ντόνα Ταρτ, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

karderina700

Είναι ένας μεγάλος τόμος σχεδόν 1000 αρκετά πυκνογραμμένων σελίδων, μα μην το αφήσετε να σας τρομάξει αυτό. Διαβάζεται εύκολα, νεράκι και, αν και δεν είναι το τυπικό "καλοκαιρινό" και ανάλαφρο ανάγνωσμα, είναι από τα βιβλία που σε κάνουν να ξενυχτάς για να διαβάσεις "άλλο ένα κεφάλαιο". Οι κριτικές περιλαμβάνουν πολύ συχνές αναφορές στον Ντίκενς πράγμα που, όπως θα διαπιστώσετε, είναι απολύτως δικαιολογημένο.

Από το οπισθόφυλλο:

Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή.

Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα, που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και στην παρανομία…

Η Καρδερίνα είναι μια στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική και ένα δράμα συναρπαστικής έντασης. Συνδυάζοντας απίστευτα ζωντανούς χαρακτήρες με συγκλονιστικό σασπένς, αποτελεί ένα εκπληκτικό, εθιστικό μεγαλούργημα ― μια καθηλωτική ιστορία γύρω από την απώλεια και την προσκόλληση, την επιβίωση και την αυτοεπινόηση, αλλά και τα βαθύτερα μυστήρια του έρωτα, της ταυτότητας και του πεπρωμένου.

Καλή ανάγνωση!

karderinaSQ