Το Βιβλίο Του Μήνα: Δεκέμβριος 2014

Όπως μας ανακοίνωσε ένας κύριος που τον λένε Ίαν Ράνκιν χτές στη θεαματική μας συνάντηση στα Public του Συντάγματος, το βιβλίο που θα διαβάσουμε μαζί το Δεκέμβριο είναι το "Άγιος ή Αμαρτωλός". Του Ίαν Ράνκιν.

Rankin_wide_900

Το "Άγιος ή Αμαρτωλός" είναι η 19η περιπέτεια του αστυνομικού Τζον Ρέμπους, ο οποίος πια κοντεύει τα εβδομήντα στην ηλικία. Αλλά να μη σας τα λέμε εμείς. Αφού μας έκανε την κλήρωση των τριών αντιτύπων (τα οποία στη συνέχεια υπέγραψε), ρωτήσαμε τον Ράνκιν να μας πει τι πρέπει να ξέρουμε για το συγκεκριμένο τίτλο.

"Τρεις αφορμές υπήρξαν γι' αυτό το βιβλίο", μας είπε. "Η πρώτη ήταν μια αληθινή υπόθεση που έγινε στην Αγγλία. Ένας αστυνομικός πήγε βόλτα με το αυτοκίνητο με έναν ύποπτο για ένα φόνο, και στο δρόμο ο ύποπτος ομολόγησε, και τον πήγε στο σημείο όπου είχε θάψει το πτώμα. Μετά ρώτησε τον αστυνομικό, "θές να σου δείξω που έχω θάψει άλλο ένα πτώμα;". Η αστυνομία δεν ήξερε ότι υπήρχε κι άλλο πτώμα. Οπότε ο αστυνομικός απάντησε "ναι", και ο ύποπτος τον οδήγησε και βρήκαν, πράγματι το άλλο πτώμα. Αλλά όταν επέστρεψαν στο τμήμα ο αστυνομικός έμαθε ότι είχε κάνει λάθος, δεν είχε ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες (έπρεπε να έχει φέρει πίσω τον ύποπτο τη στιγμή που του ομολόγησε, για να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο) και έτσι δεν μπορούσαν να κυνηγήσουν τον ύποπτο για το δεύτερο φόνο. Ο αστυνομικός έμπλεξε, σχεδόν τον απέλυσαν. Και, σκέφτηκα, αυτός ακριβώς είναι ο Ρέμπους".

Rankin_photo

"Η δεύτερη αφορμή ήταν η αλλαγή σε ένα νόμο στη Σκοτία, σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος έχει αθωωθεί για ένα έγκλημα, δεν μπορεί να διωχθεί ξανά, στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία. Αυτό, πλέον, αλλάζει".

"Τέλος, το τρίτο στοιχείο ήταν ότι πήγαινα σε πολλά πάρτι συνταξιοδότησης αστυνομικών. Πολλές από τις ιστορίες που άκουγα εκεί, τις έβαλα μέσα στο βιβλίο. Αυτές οι τρεις αφορμές ήταν οι αφετηρίες για να γραφτεί. Αυτά χρειάζεται να ξέρετε, πριν το διαβάσετε".

Το "Άγιος ή Αμαρτωλός" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διαβάστε το και γράψτε μας πώς σας φάνηκε!

Rankin_Books