Το Βιβλίο Του Μήνα: Ιανουάριος 2015

Το πρώτο βιβλίο που θα διαβάσουμε μαζί το 2015 είναι "Ο Κύκλος" του Ντέιβ Έγκερς, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

Eggers_CoverWide960

Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον. Η πρωταγωνίστρια Μέι προσλαμβάνεται στον "Κύκλο", μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που είναι κάτι σαν συνδιασμός Google και Facebook, ένα παγκόσμιο μονοπώλιο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο χρησιμοποιούν όλοι. Η κουλτούρα της πλήρους απουσίας ιδιωτικότητας που υιοθετείται από τον Κύκλο (και κατά κάποιον τρόπο επιβάλλεται από τα προϊόντα του στους καταναλωτές) θα αλλάξει ραγδαία τη ζωή της Μέι και των ανθρώπων γύρω της.

Το βιβλίο περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο η έννοια της ιδιωτικότητας είναι ένας αναχρονισμός, καθώς νέα τεχνολογικά προϊόντα δίνουν ολοένα μεγαλύτερες δυνατότητες στους χρήστες-καταναλωτές, με μόνο αντάλλαγμα την πλήρη διαφάνεια κάθε λεπτομέρειας της ζωής.

Μπορείτε να διαβάσετε reviews:

Στο New York Review of Books
Στους New York Times
Στον Guardian
Στο Wired (με spoilers)
Στον New Yorker
Στο Slate

O 44χρονος Ντέιβ Έγκερς είναι συγγραφέας και εκδότης. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του καταπληκτικού αυτοβιογραφικού "A Heartbreaking Work of Staggering Genius" το 2000. Έκτοτε έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο, μυθιστορήματα, non-fiction βιβλία, διηγήματα, ενώ έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό οργανισμό για παιδιά 826 Valencia και τον εκδοτικό οίκο McSweeneys. "Ο Κύκλος" είναι το πρώτο τρίτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Ανυπομονούμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε πώς σας φάνηκε.

Διαβάστε μια συνέντευξή του για τον "Κύκλο" εδώ, και δείτε τον να μιλάει στο TED για το 826 Valencia: