Το Βιβλίο Του Μήνα: Μάρτιος 2015

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό το Μάρτιο είναι το "Σκηνές Από Το Βίο Του Ματίας Αλμοσίνο" του Ισίδωρου Ζουργού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Είναι ένα πολυσέλιδο και πολυσυζητημένο μυθιστόρημα που λέει την ιστορία ενός Εβραίου από τη Βασιλεία της Ελβετίας που διασχίζει την Ευρώπη του 17ου αιώνα αναζητώντας ειρήνη και γνώση.

Zourgos_sideways2

Στο θεματικό μωσαϊκό του εκτενούς περιεχομένου (785 σελίδες), γύρω από τον βίο του κρυπτοεβραίου γιατρού και πολυπράγμονα στοχαστή, ο Ισίδωρος Ζουργός διασχίζει τη χαρτογραφημένη Ευρώπη του 17ου αιώνα, περιπλέκοντας με μαεστρία την ιστορία με τον μύθο, 122 χαρακτήρες (ιστορικά και μυθιστορηματικά πρόσωπα), χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς, θρησκείες, επιστήμες, ιδέες, μισαλλόδοξες συγκρούσεις, τον ορθό λόγο και την επιστημονική σκέψη απέναντι σε μάζες βυθισμένες σε προλήψεις, δεισιδαιμονίες και μεσσιανικές προσδοκίες (1666 μ.Χ.) για να εισέλθει τελικά με ελκυστική αφήγηση στα δύσκολα μονοπάτια του φιλοσοφικού στοχασμού, της αναζήτησης του Θεού, στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, στο αρχετυπικό δίπολο έρωτας-θάνατος.

Από την Καθημερινή

Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική απεικόνιση της ζωής στην Ευρώπη σε μια εποχή που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα. Από τις μητροπόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τη Βενετία, την Πάδοβα και τα βάθη της Ρωσίας, τα ταξίδια του πρωταγωνιστή Ματίας Αλμοσίνο αποτελούν μια τοιχογραφία μιας άγριας, από πολλές απόψεις ραγδαία μεταβατικής εποχής (από άλλες όχι) που είναι ιδιαίτερα γοητευτική και ευκολοδιάβαστη.

Καλή ανάγνωση!