Το Βιβλίο Του Μήνα: Σεπτέμβριος 2015

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε το Σεπτέμβριο το ανακοινώνουμε πολύ πιο νωρίς, Ιούλη μήνα, επειδή φανταζόμαστε ότι κάποιοι από εσάς μπορεί να θέλετε να το ξεκινήσετε στις διακοπές του Αυγούστου. Είναι χωρίς αμφιβολία το βιβλίο με τον πιο αλλόκοτο τίτλο που έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα.

binet_wide

"ΗΗhH" σημαίνει "Himmler's Hirn heißt Heindrich", που σημαίνει "το μυαλό του Χίμπλερ ονομάζεται Χάιντριχ". Το "ΗΗhH" του Γάλλου Λοράν Μπινέ κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος, και είναι ένα βραβευμένο "ιστορικό μυθιστόρημα". Βάζουμε σε εισαγωγικά το χαρακτηρισμό, επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο "μυθιστόρημα". Αφηγείται την πραγματική ιστορία της απόπειρας δολοφονίας του αξιωματικού των SS Ράινχαρντ Χάιντριχ από δύο παρτιζάνους, έναν Τσέχο κι ένα Σλοβάκο, στην Πράγα το 1942. Ο Χάιντριχ ήταν ένα κάθαρμα, το δεξί χέρι του Χίμλερ και, σύμφωνα με μια θεωρία, ο εμπνευστής της "τελικής λύσης" που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα.

Είναι μια συναρπαστική ιστορία, εξαιρετική αφορμή για μυθιστόρημα, αλλά η πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας δεν αρκείται στην εξιστόρησή της. Βάζει και τον εαυτό του στο κείμενο, μιλάει για την ιστορία της ίδιας της συγγραφής του, για τα μέρη που είδε, την Πράγα που επισκέφτηκε γράφοντας το βιβλίο. Κάνει ένα βήμα πίσω από την ιστορία και έτσι το αντικείμενο παύει να είναι η ιστορία, μόνο.

Είναι πολύ περίεργο, θα καταλάβετε τι εννοούμε όταν το διαβάσετε.

Εδώ η κριτική του Guardian.
Εδώ η κριτική του New Yorker.

Ανυπομονούμε να μας πείτε πώς σας φάνηκε.

Επίσης: Θυμηθείτε τα βιβλία (ναι, πληθυντικός) του Αυγούστου.