Τα Βιβλία Του Μήνα: Αύγουστος 2015

Ναι, ο τίτλος γράφει "τα", όχι "το". Αυτό τον Αύγουστο, είπαμε να ξεφύγουμε από το σύνηθες μοντέλο, και μάλιστα με δύο τρόπους: Δεν θα διαβάσουμε μυθιστόρημα, αλλά συλλογή διηγημάτων. Και δεν θα διαβάσουμε ένα βιβλίο. Θα διαβάσουμε τρία.

ShortStories_01

Το πείραμα έχει ως εξής:

Προτείνουμε τρεις συλλογές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Μπορείτε να αγοράσετε ή να δανειστείτε από τη βιβλιοθήκη σας μία από αυτές, ή δύο, ή και τις τρεις. Είναι Αύγουστος, πιθανότατα θα έχετε λίγο περισσότερο χρόνο για διάβασμα, και άλλωστε πρόκειται για βιβλία μικρά και, δεδομένης της μορφής του κειμένου, εξ' ορισμού εύπεπτα. Τα βιβλία είναι:

1. Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου - Εκδόσεις Αντίποδες

Μια συλλογή από ιστορίες Ελλήνων που πολέμησαν στη Μικρασιατική καταστροφή, γραμμένο με άμεσο, προφορικό λόγο, πολύ σφιχτό, ζωντανό κι αληθινό.

2. Απόδραση, της Άλις Μονρό - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κέρδισε το Νόμπελ το 2013, κι αυτή είναι μία από τις καλύτερες συλλογές της. Οι ιστορίες της είναι ήπιες, γραμμένες με απλή, συγκλονιστική γλώσσα. Είναι μια από τις καλύτερες δοκιμιογράφους που έχουν υπάρξει, αξίζει να τη διαβάσετε ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα διηγήματα.

3. Εγκώ Μιλήσει Καλά Κάποια Μέρα, του Ντέιβιντ Σεντάρις - Εκδόσεις Μελάνι 

Αυτό είναι μια παλιότερη συλλογή του Σεντάρις, αλλά είναι ίσως η καλύτερη. Οι χιουμοριστικές αυτοβιογραφικές του ιστορίες είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Αυτά τα τρία, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία, μπορείτε να τα διαβάσετε με οποιαδήποτε σειρά. Καθώς δεν έχουμε ξαναδιαβάσει διηγήματα στο Bookworm, ανυπομονούμε να διαβάσουμε τις γνώμες σας.

Παρεμπιπτόντως: Κάνουμε και κάτι άλλο διαφορετικό αυτή τη φορά. Ακριβώς επειδή είναι Αύγουστος, και κάποιοι θα έχουν χρόνο να διαβάσουν πολύ, ανακοινώνουμε ταυτόχρονα και το βιβλίο του Σεπτεμβρίου. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο ιστορικό μυθιστόρημα.

ShortStories_02