Το Βιβλίο Του Μήνα: Ιανουάριος 2016

Το πρώτο βιβλίο που θα διαβάσουμε το 2016 το διαλέξατε εσείς (με ποσοστό 59,4% σε 281 ψήφους), και είναι "Το Μονοπάτι Για Τα Βάθη Του Βορρά" του Αυστραλού Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που κέρδισε το βραβείο Man Booker το 2014. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Flanagan_portrait

Το "Μονοπάτι" είναι ένα επικό μυθιστόρημα, η πλοκή του οποίου διαδραματίζεται σε μεγάλο μέρος της κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρακολουθούμε τη ζωή και τις περιπέτειες του Ντορίγκο Έβανς, ενός εγωιστή και αρκετά κυνικού γιατρού, που ερωτεύεται μια γυναίκα άλλη από αυτή που επρόκειτο να παντρευτεί, και μετά φεύγει για τον πόλεμο. Ο πυρήνας του μυθιστορήματος είναι η περιγραφή της ζωής στο "σιδηρόδρομο του θανάτου" που θα συνέδεε τη Βιρμανία με την Ταϊλάνδη, ένα φαραωνικό όνειρο του Ιάπωνα αυτοκράτορα που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκατοντάδες χιλιάδες αιχμάλωτοι -μεταξύ των οποίων και 13.000 Αυστραλοί- δούλεψαν ως σκλάβοι στα εργοτάξια στη ζούγκλα, μέσα σε ανείπωτες κακουχίες. Ωστόσο, το μυθιστόρημα του Φλάναγκαν (ο πατέρας του οποίου δούλεψε στο σιδηρόδρομο του θανάτου) είναι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή περιγραφή μιας πολεμικής αθλιότητας.

Είναι, βασικά, μια ιστορία αγάπης.