10+1 Καινούρια Non-Fiction Βιβλία

Αυτό το μήνα για πρώτη φορά (περίπου) διαβάζουμε ένα non-fiction βιβλίο, το "Τσέρνομπιλ" της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε μερικούς αξιοσημείωτους τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αξίζει να διαβάσει κανείς. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει βιογραφίες, ιστορία, λίγη πολιτική οικονομία, λίγη επιστήμη και λίγη φιλοσοφία, όλες τις βασικές κατηγορίες δηλαδή.

Έχουμε και λέμε:

img_3907

1. Όλιβερ Σακς - Εν Κινήσει: Μια ζωή - Εκδόσεις Ροπή (αυτοβιογραφία) 

Ο Όλιβερ Σακς, που πέθανε πρόσφατα, ήταν ένας διάσημος νευρολόγος που στην μακρά καριέρα του είχε ασχοληθεί με μερικές από τις σοβαρότερες νευρολογικές παθήσεις και είχε μελετήσει όσο λίγοι τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ελάχιστοι θα το ξέραμε αυτό, αν δεν ήταν επιπλέον και ένας καταπληκτικός γραφιάς. Επτά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά -αυτό, το αυτοβιογραφικό, είναι το τελευταίο του. Αξίζει.

2. Θάνος Βερέμης - Σκέψεις Για Τον 21ο Αιώνα - Εκδόσεις Καστανιώτη (δοκίμιο)

Μια συλλογή από κείμενα του διάσημου καθηγητή που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή από το 2001 μέχρι το 2016, με σχόλια και τοποθετήσεις για μια σειρά από θέματα που απασχόλησαν το σύγχρονο κόσμο, από την 11η Σεπτεμβρίου μέχρι το Brexit.

3. Στίβεν Τρόμπλι - Σύντομη Ιστορία της Δυτικής Σκέψης - Εκδόσεις Κέδρος (φιλοσοφία)

Αν θέλατε κάπου συγκεντρωμένες τις βασικές ιδέες των κυριότερων ανθρώπων που διαμόρφωσαν τις ιδέες και τις θεωρίες που σχηματοποιούν το σύχρονο κόσμο, εδώ είμαστε. Από τον Πλάτωνα μέχρι τον Καντ κι από τον Ράσελ μέχρι τον Μαρξ, όλοι εδώ είναι, συνοπτικά και συμπυκνωμένα.

4. Γρυντάκης, Δάλκος, Χόρτης, Χόρτης - Όσα Δεν Γνωρίζατε Για Την Τουρκοκρατία Και Την Επανάσταση Του 1821 - Εκδόσεις Μεταίχμιο (ιστορία)

Μια σειρά από στοιχεία, ιστορίες και γεγονότα που είναι λιγότερο γνωστά για την κατάσταση που επικρατούσε στην γεωγραφική περιοχή που σήμερα είναι η Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία είναι γραμμένα σε μικρές, λίγο-πολύ αυτοτελείς παραγραφούλες, η καθεμία με τον δικό της τίτλο, πράγμα που κάποιους μπορεί να κουράσει, αλλά από την άλλη επιτρέπει να πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας, να το ανοίξετε σε μια οποιαδήποτε σελίδα, και να μάθετε κάτι καινούριο, σχεδόν σίγουρα ενδιαφέρον για την Επανάσταση.

5. Ίαν Κέρσο - Χίτλερ - Εκδόσεις Μεταίχμιο (βιογραφία)

Ο συγγραφέας είναι μια από τις μεγαλύτερες αυθεντίες παγκοσμίως για την ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ιστορία της Γερμανίας του 20ου αιώνα, κι αυτή εδώ είναι η απόλυτη βιογραφία μιας από τις σκοτεινότερες μορφές της ιστορίας της ανθρωπότητας. Εκπληκτικό, πλήρες κείμενο, απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο μας. Δυστυχώς είναι και επίκαιρο.

6. Κ. Μ. Γούντχαους - Η Ναυμαχία Του Ναυαρίνου - Εκδόσεις Καστανιώτη (ιστορία)

Στις 8 Οκτωβρίου του 1827 μια ισχυρή ναυτική δύναμη που προέκυψε από τη συμμαχία των τριών μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης διέλυσε στο Ναυαρίνο το στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διασώζοντας την ως τότε αποτυχημένη ελληνική επανάσταση και εξασφαλίζοντας τη δημιουργία ενός νέου, ελεύθερου κράτους στην άκρη της βαλκανικής χερσονήσου. Αυτό είναι το καλύτερο κείμενο που λέει την πολύ σημαντική για όλους μας ιστορία, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν όσα καλά θα έπρεπε.

7. Στίβεν Γουάινμπεργκ - Πώς Να Εξηγήσουμε Τον Κόσμο - Εκδόσεις Ροπή (επιστήμη)

Ο Νομπελίστας φυσικός γράφει μια πυκνογραμμένη ιστορία των θετικών επιστημών (της φυσικής και των μαθηματικών, βασικά) ένα έργο αναφοράς πολύ χρήσιμο ειδικά σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τους αριθμούς, την αστρονομία, και που συγκινούνται από τα επιτεύγματα της επιστημονικής μεθόδου.

8. Ντέιβιντ Ράνσιμαν - Πολιτική - Εκδόσεις Πατάκη (πολιτική επιστήμη)

Σε αυτό το βιβλιαράκι, που έχει και ωραία σκίτσα (ειδικά στην πολύ όμορφη αγγλόφωνη έκδοσή του) ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Ράνσιμαν γράφει μια συνοπτική ιστορία της πολιτικής και των πραγμάτων που την απαρτίζουν. Γραμμένο με πολύ απλά λόγια, γεμάτο με ποπ αναφορές, παραδείγματα από την πρόσφατη ειδησεογραφία, και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

9. Μαρκ Φερό - Οι 7 Ηγέτες Του Πολέμου - Εκδόσεις Μεταίχμιο (ιστορία)

Αυτό το βιβλίο του διάσημου Γάλλου ιστορικού λέει την ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (αλλά και της περιόδου που προηγήθηκε από τη σκοπιά επτά ηγετών. Και οι επτά οδήγησαν τις χώρες τους στον ίδιο πόλεμο. Οι ιδέες, οι στρατηγικές και οι στόχοι του καθενός ήταν, βεβαίως, διαφορετικοί. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα κι ένας πρωτότυπος τρόπος να διαβάσει κανείς την ιστορία του πολέμου.

10. Γ.Β. Δερτιλής - Επτά Πόλεμοι, Τέσσερις Εμφύλιοι, Επτά Πτωχεύσεις 1821 - 2016 - Εκδόσεις Πόλις (ιστορία) 

Ένα πυκνό βιβλιαράκι, το τελευταίο του έγκριτου ιστορικού (όπως λέει ο ίδιος) το οποίο περιέχει μια συνοπτική καταγραφή των οικονομικών και πολιτικών καταστροφών της χώρας, αναδεικνύοντας τους αέναους κύκλους που επαναλαμβάνει η ελληνική ιστορία, ξανά και ξανά. Το ίδιο θέμα έχει αναλυθεί ξανά (πιο εκτενώς στα "Κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας" του Κωστή και εξίσου εύστοχα στο "Καταστροφές και Θρίαμβοι" του Καλύβα), αλλά είναι το κυρίαρχο μήνυμα της ιστορίας της χώρας μας. Ούτε σε εθνικιστικούς μύθους για παλιά μεγαλεία, ούτε σε ψέματα και ιδεοληψίες -εδώ είναι η ουσία της Ελλάδας.

11. Τσακλόγλου, Παγουλάτος, Φιλιπόππουλος, Τριαντόπουλος, Οικονομίδης - Χάρτης Εξόδου Από Την Κρίση - Εκδόσεις διαΝΕΟσις (οικονομία)

Γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Τι έκανε στα επτά χρόνια από τότε που χρεοκόπησε; Και τι πρέπει να κάνει για να βγει από την κρίση και να πάει παρακάτω; Σε αυτό το μικρό βιβλίο πέντε καθηγητές αναλύουν τα προβλήματα του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, και περιγράφουν το πώς θα μεταμορφωθεί σε κάτι νέο, βιώσιμο.

(full dislosure: το βιβλίο κυκλοφορεί από τον ερευνητικό οργανισμό του Θοδωρή)

Εκτός από αυτά, βεβαίως, αυτές τις εβδομάδες εν όψει γιορτών κυκλοφορούν κι άλλα. Μόλις βγήκε το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, για παράδειγμα σε λίγο βγαίνει το καινούριο του Στάθη Καλύβα, έχουμε μέλλον. Η παραπάνω λίστα, όμως, είναι μια καλή αρχή.

Εσείς διαβάζετε μη-λογοτεχνικά βιβλία; Γράψτε μας στα σχόλια γνώμες για όσα από τα παρακάτω έχετε διαβάσει, ή γράψτε μας προτάσεις για άλλους τίτλους που έχετε διαβάσει και προτείνετε ανεπιφύλακτα.