Τα 50 Βιβλία Του Bookworm - Βαθμολογίες!

Κλείσαμε τα 50! Όχι χρόνια. Βιβλία. Ποιος το περίμενε; Όχι εμείς. Όταν τον Ιούνιο του 2014 ξεκινούσαμε μια  online λέσχη ανάγνωσης φυσικά δεν περιμέναμε ότι τέσσερα χρόνια αργότερα θα είχε συγκεντρώσει κοντά 3.000 μέλη και ένα ένθερμο και ενθουσιώδες κοινό που μια φορά το μήνα μαζεύεται σε κάποιο βιβλιοπωλείο της Αθήνας και μιλάει για βιβλία. Πλέον έχουμε διαβάσει μαζί 50 από δαύτα. Ξέρετε πόσο είναι 50 βιβλία; Είναι 1 μέτρο και 39 εκατοστά, με το συμπάθειο. Σχεδόν ενάμιση μέτρο βιβλία έχουμε διαβάσει μαζί αυτά τα σχεδόν 4 χρόνια. Νάτα:

Οπότε, για να το γιορτάσουμε, θα κάνουμε κάναμε μια ανακεφαλαιωτική αξιολόγηση. Φτιάξαμε ένα Google Form στο οποίο οι αναγνώστες βαθμολόγησαν με άριστα το 5 όσα από τα 50 βιβλία έχουν διαβάσει, από την "Αλήθεια για την υπόθεση Χάρι Κέμπερτ" μέχρι την "Ιστορία της Θεραπαινιδας". Ποιό διαβάστηκε πιο πολύ; Ποια σας άρεσαν πιο πολύ; Τα αποτελέσματα τα ανακοινώσαμε στα bookworms που ήρθαν το Σάββατο 28/4/18 στο βιβλιοπωλείο του "Ψυχογιού", αλλά τώρα θα τα γράψουμε κι εδώ για να τα μάθετε και οι υπόλοιποι.

Έχουμε και λέμε.

Είμαστε, το λοιπόν, 5.500 άνθρωποι στο Facebook, περίπου 2.850 που παίρνουν το newsletter και μερικές δεκάδες που έρχονται στις μεταξύ μας συναντήσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες της λέσχης και αγοράζουν τα βιβλία, αλλά από τους 172 που απάντησαν το ερωτηματολόγιο και βαθμολόγησαν τα βιβλία μπορούμε να βγάλουμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά, όπως για παράδειγμα ότι κάθε βιβλίο που προτείνουμε το διαβάζει τουλάχιστον το 25% των μελών.

Επίσης, κάθε μέλος έχει διαβάσει κατά μέσο όρο 12,8 βιβλία από τα 50 που έχουμε προτείνει.

Υπάρχουν 9 μέλη (στα 172, δηλαδή 5,2%) που βαθμολόγησαν (κι άρα έχουν διαβάσει) ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Και τα πενήντα.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας που έχουν πάρει όλα τα βιβλία από τους αναγνώστες είναι 3,49 στα 5.

Το βιβλίο που διάβασαν οι λιγότεροι είναι "Η Επιστροφή" του Μάικλ Πανκ (λίγο περισσότεροι από 1 στα 10 μέλη) ενώ την "Υπέροχη Φίλη Μου" της Έλενας Φεράντε και τα "Έθιμα Ταφής" της Χάνα Κεντ τα διάβασαν τα περισσότερα μέλη, περίπου το 50%.

Ποια σας άρεσαν όμως πιο πολύ απ' όλα; Ας τα πάμε ανάποδα.

10. Χάνια Γιαναγκιχάρα - Λίγη Ζωή (Μεταίχμιο)

9. Καρολίνα Μέρμηγκα - Ο Έλληνας Γιατρός (Μελάνι)

8. Άντονι Μάρα - Ο Τσάρος Της Αγάπης Και Της Τέκνο (Ίκαρος)

7. Άντονι Ντορ - Όλο Το Φως Που Δεν Μπορούμε Να Δούμε (Πατάκης)

6. Έλενα Φεράντε - Η Υπέροχη Φίλη Μου (Πατάκης)

5. Ισίδωρος Ζουργός - Σκηνές Από Το Βίο Του Ματίας Αλμοσίνο (Πατάκης)

4. Ρίτσαρντ Φλάναγκαν - Το Μονοπάτι Για Τα Βάθη Του Βορρά (Ψυχογιός)

3. Μάργκαρετ Άτγουντ - Η Ιστορία Της Θεραπαίνιδας (Ψυχογιός)

2. Δημοσθένης Παπαμάρκος - Γκιακ (Αντίποδες)

και πρώτο, με την εκπληκτική βαθμολογία 4,36 στα 5,

1. Χάνα Κεντ - Έθιμα Ταφής (Ίκαρος)

Και άντε, πάμε για τα επόμενα 50.