Το Βιβλίο Που Διαβάζουμε Το Καλοκαίρι 2018

Ναι, "το καλοκαίρι". Ολόκληρο το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο προτείνουμε δύο ή τρία βιβλία για τους μήνες του καλοκαιριού που το Bookworm δεν οργανώνει συναντήσεις και δίνουμε ραντεβού για το Σεπτέμβριο, μα φέτος θα κάνουμε κάτι άλλο. Ένα βιβλίο, για όλο το καλοκαίρι. Φυσικά, δεν είναι ένα τυχαίο βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται χρόνο. Πολύ χρόνο.

Το "4 2 3 1" του Πολ Όστερ είναι ένα γιγάντιο, καινοτόμο δημιούργημα 1200 σελίδων που πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε. Δεν είναι απλά το ότι είναι ένα μεγάλο βιβλίο -είναι ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό πείραμα που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, αλλά υπόσχεται πλούσια ανταλλάγματα.

Στο βιβλίο διαβάζουμε την ιστορία του Άρτσιμπαλντ Φέργκιουσον, που γεννήθηκε το 1947, και μαζί παρακολουθούμε την μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ, αλλά μέσα από τέσσερις διαπλεκόμενες αφηγήσεις τεσσάρων εναλλακτικών "ζωών" του ήρωα. Είναι τέσσερα βιβλία σε ένα, τέσσερις εκδοχές σε μια ιστορία -μολονότι κι αυτή είναι μια περιγραφή πολύ απλοϊκή και κάπως παραπλανητική

Γράφει για το βιβλίο η θαρραλέα μεταφράστρια Μαρία Ξυλούρη:

«Ως μυθιστόρημα που μιλά για την παιδική ηλικία και τη νιότη, την πορεία του ανθρώπου προς τον εαυτό του, το 4 3 2 1 είναι, βεβαίως, μυθιστόρημα διάπλασης, bildungsroman. Ακόμα: Ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, ένα μυθιστόρημα συγγραφικής (αλλά και μεταφραστικής) διαμόρφωσης: πώς χτίζεται ο συγγραφέας από βίωμα σε βίωμα, από ανάγνωσμα σε ανάγνωσμα, από άκουσμα σε άκουσμα, από αναρώτηση σε αναρώτηση, από γραπτό σε γραπτό· ένα βιβλίο για το πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα, όχι όμως εν είδει εγχειριδίου ή συνταγολογίου, όχι εν είδει οδηγού γραφής, αλλά ως καταγραφή και σχολιασμός μιας ή περισσότερων δυνητικών διαδρομών προς ένα βιβλίο – η ίδια η συγγραφή (και η μετάφραση) ως μια αλληλουχία από επιλογές μεταξύ πολλών επιλογών που οδηγούν σε μια κατάληξη μεταξύ πολλών δυνητικών καταλήξεων: η ίδια η γραφή, όπως και η ζωή, μπορεί να ιδωθεί ως μια διαδρομή που χαράχτηκε επειδή ο συγγραφέας (και αντίστοιχα ο μεταφραστής) βρέθηκε σε συγκεκριμένα σταυροδρόμια και επέλεξε τον έναν δρόμο έναντι του άλλου»

Για να δούμε, λοιπόν. Έχετε ένα ολόκληρο καλοκαίρι μπροστά σας. Θα το καταφέρετε;