Το Βιβλίο Που Διαβάζουμε Τον Ιούνιο 2020

Τα πράγματα αλλάζουν, σχέδια ανατρέπονται, πλάνα τινάζονται στον αέρα, τα πάντα ρει. Είχαμε βγάλει ένα σχέδιο για το καλοκαίρι της πανδημίας, το θυμάστε. Ήταν καλό. Τρία βιβλία -το ένα τερατώδες σε μέγεθος- για πέντε μήνες που αναμένονταν σκληροί και επίπονοι. Πού να ξέρουμε ότι τόσοι από εσάς θα είχατε διαβάσει και τα τρία -και το τερατώδες- πριν καλά καλά περάσουν οι πρώτοι δύο μήνες. Οπότε το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να παρέμβουμε προσθέτοντας δυο εμβόλιμα βιβλία για το καλοκαίρι, για Ιούνιο και Ιούλιο, ανάμεσα στην "Πατρίδα" που διαβάσαμε το Μάιο και τον "Κόμη Μοντεχρίστο" που, όσοι δεν τον έχετε καταβροχθίσει ήδη, μπορείτε να τον αφήσετε για τον καυτό Αύγουστο.

Αυτό τον Ιούνιο, λοιπόν, διαβάζουμε την "Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ, που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα βιβλίο του 1947, που γράφτηκε ως αλληγορία για τη ναζιστική κατοχή αλλά σήμερα διαβάζεται εντελώς -μα εντελώς- κυριολεκτικά. Περιγράφει την έξαρση μιας φρικτής επιδημίας πανούκλας στο Οράν της Αλγερίας τη δεκαετία του '40. Να ένα απόσπασμα:

"Εξακολουθούσαν ν' ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους, να σχεδιάζουν ταξίδια και να εκφράζουν τη γνώμη τους. Πώς να σκεφτούν την πανούκλα, που εξαφανίζει το μέλλον, τις μετακινήσεις, τις συζητήσεις; Πίστευαν πως ήταν ελεύθεροι, αλλά ποτέ δεν θα ‘ναι κανείς ελεύθερος όσο υπάρχουν μάστιγες".