Τα 80 Βιβλία Που Διαβάσαμε Ως Τώρα

Το Bookworm ξεκίνησε ως μια οnline λέσχη ανάγνωσης την άνοιξη του 2014, με λίγες δεκάδες μέλη. Κάθε μήνα διαλέγαμε ένα βιβλίο, το διαβάζαμε και μετά το σχολιάζαμε στο site. Από τον τρίτο μήνα, αρχίσαμε να οργανώνουμε και συναντήσεις σε βιβλιοπωλεία και άλλα, πιο ευφάνταστα μέρη της Αθήνας, με καλεσμένους και χάπενινγκς. Θυμόμαστε ακόμα, ας πούμε, εκείνη τη φορά που την ανακοίνωση του βιβλίου του επόμενου μήνα, ενός αστυνομικού μυθιστορήματος του Ίαν Ράνκιν, την έκανε ένας έκτακτος προσκεκλημένος: ο Ίαν Ράνκιν. Ή την άλλη φορά που συζητήσαμε ένα μυθιστόρημα μιας Αυστραλής συγγραφέως που διαδραματίζεται στην Ισλανδία με τον Αυστραλό πρέσβη στην Ελλάδα και την Ισλανδή βοηθό του. Ή τη βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας, όπου διαδραματιζόταν το βιβλίο του Φίλιπ Κερ που διαβάζαμε εκείνο το μήνα, με ξενάγηση από συγγραφέα που είχε ξεναγήσει το Φίλιπ Κερ στα σοκάκια της Πλάκας, όταν έγραφε το βιβλίο του. Ωραίες στιγμές. Αλλά κυρίως, διαβάσαμε βιβλία. Ογδόντα βιβλία. Και με αφορμή τη συμπλήρωση του στρογγυλού αριθμού, είπαμε να τα συγκεντρώσουμε σε μία λίστα και να σας δώσουμε μια ευκαιρία να τα θυμηθείτε και, κυρίως, να τα βαθμολογήσετε.

Πόσα από τα 80 έχετε διαβάσει; Και ποια είναι τα αγαπημένα ολόκληρου του γκρουπ; Αυτό θα μάθουμε βάζοντας αστεράκια όλοι στη λίστα εδώ.

Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μαζί στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση, κάπου μέσα στις γιορτές. Μαζί με άλλες εκπλήξεις. Προγραμματισμένες αυτή τη φορά.

Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα βιβλία που έχουμε διαβάσει ως τώρα:

Έχουμε διαβάσει, το λοιπόν, 80 βιβλία. Νάτα:

Εδώ διαβάζουμε κυρίως λογοτεχνία οπότε, πολύ λογικά, τα 68 είναι μυθιστορήματα. Αλλά έχουμε διαβάσει και 7 non-fiction τίτλους, και 5 συλλογές διηγημάτων.

Έχουμε διαβάσει βιβλία από 19 διαφορετικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Οι συγγραφείς τους προέρχονται από 21 διαφορετικές χώρες.

Από τα 80 βιβλία μας τα 32 έχουν γραφτεί από γυναίκες και τα 48 από άνδρες. Έχουμε διαβάσει πέντε Νομπελίστες.

Υπάρχουν τέσσερις συγγραφείς από το έργο των οποίων έχουμε διαβάσει περισσότερα από ένα βιβλία. Είναι η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ, η Αυστραλή Χάνα Κεντ, η Ιταλίδα Έλενα Φερράντε και ο Αμερικανός Κόλσον Γουάϊτχεντ. Έχουμε διαβάσει δύο βιβλία από την καθεμία και τον καθέναν.

Έχουμε διαβάσει 13 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων -όλα τα υπόλοιπα είναι μεταφρασμένα. Τα 48 -κι αυτό μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση- προέρχονται από συγγραφείς που γράφουν στα αγγλικά. Τα 29, μάλιστα, μας έρχονται μόνο από μία χώρα: από τις ΗΠΑ. Υπάρχει εξήγηση γι' αυτό, βεβαίως. Τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα στην οποία διαβάζουν λογοτεχνία αυτοί οι δύο που διαλέγουν τα βιβλία.

Και ίσως το σημαντικότερο στοιχείο από όλα: ξέρετε πόσο χώρο καταλαμβάνουν ογδόντα βιβλία; Οι περισσότεροι έχετε πολύ περισσότερα στο σπίτι σας, οπότε μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε. Αλλά ξέρετε το μήκος στο ράφι, ας πούμε; Θα σας πούμε εμείς.

Αν τα τοποθετήσετε δίπλα δίπλα στο ράφι, τα 80 βιβλία που έχουμε διαβάσει εδώ μαζί απλώνονται σε μήκος δύο μέτρων και τριαντατριών εκατοστών.

Στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ξεπερνούν το ύψος του Ρουμάνου Γκιόργκε Μουρεσάν, του ψηλότερου μπασκετμπολίστα που έχει παίξει ποτέ στο NBA.

Τα θυμάστε όλα αυτά τα βιβλία; Πόσα σας ξέφυγαν; Πόσα έχετε διαβάσει; Ποιο είναι το αγαπημένο σας; Βάλτε τα αστεράκια σας εδώ.

Θυμίζουμε ότι μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζεμένα με τα εξωφυλλάκια τους και στο Instagram.

Πάμε τώρα για τα επόμενα.