Δέκα Βιβλία Που Δεν Χώρεσαν

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Bookworm; Μέχρι να μάθουμε τι θα γίνει παρακάτω, δε μπορούμε να σας αφήσουμε έτσι. Εδώ θα βάλουμε μερικά από τα βιβλία της πρόσφατης διαλογής, που θα ήταν υποψήφια για τους επόμενους μήνες, αλλά και μερικά βιβλία που πάντα ήμασταν έτοιμοι να τα βάλουμε στη λίστα αλλά για διάφορους λόγους δεν χώρεσαν ποτέ. Είναι δέκα, και είναι όλα ενδιαφέροντα, "bookworm material" που λέμε.

Αυτά μπορεί να κρατήσουν κάποιες και κάποιους από εσάς τους επόμενους δύσκολους μήνες. Κάποιες και κάποιους άλλους (ξέρετε εσείς) άντε να σας πιάσουν για δυο-τρεις εβδομάδες, το πολύ.

Ας τα δούμε ένα ένα, με τυχαία σειρά.

Λεονάρδο Παδούρα - Σαν Σκόνη στον Άνεμο (Καστανιώτη)

Ποτέ δεν διαβάσαμε Λεονάρδο Παδούρα, και αυτό είναι κρίμα. Πολλά βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά, καλομεταφρασμένα, και έχει έρθει και στην Ελλάδα, οπότε κάτι ωραίο θα μπορούσαμε να είχαμε οργανώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά φευ. Όσο πολλά κι αν μοιάζουνε τα χρόνια, όσα βιβλία κι αν χωράνε, δεν τα χωράνε όλα. Κάπου, κάποιος, πάντα πρέπει να επιλέξει. Και μένουν απέξω διαμάντια. Αυτό είναι το τίμημα.

Τζανίν Κάμινς - Ξένο Χώμα (Δώμα)

Μην κρίνετε ένα βιβλίο απ' το εξώφυλλο, λένε, αλλά αυτό θα το βάζαμε, αν το βάζαμε, όχι για το εξώφυλλο, αλλά για μια λεπτομέρεια του εξωφύλλου, και συγκεκριμένα για το πιο εντυπωσιακό blurb που έχει μπει στην ιστορία της βιβλιοπαραγωγής. Με μικρά γράμματα, ανάμεσα στις δυο λέξεις του τίτλου, γράφει: "Προκαλώ τον οποιονδήποτε να διαβάσει τις δέκα πρώτες σελίδες του βιβλίου και μετά να μην το τελειώσει - Στίβεν Κινγκ". Πώς να μην το πάρει να το διαβάσει μετά κανείς;

Σάλλυ Ρούνεϊ - Όμορφε Κόσμε, Πού Είσαι (Πατάκη)

Το καινούργιο βιβλίο της Ρούνεϊ, το προηγούμενο της οποίας διαβάσαμε το 2020, δεν θα έμπαινε ποτέ στο Bookworm. Ήταν χαμένο από χέρι. Όχι επειδή δεν είναι ενδιαφέρον βιβλίο -ίσα ίσα, μια χαρά είναι- αλλά εξαιτίας της μεταφράστριας. Οχτώ χρόνια εδώ πέρα, τέτοιου είδους εσωτερική διαπλοκή καταφέραμε και την αποφύγαμε. Ήταν θέμα πολιτικής, θέμα κουλτούρας. Τέλος πάντων, τώρα, εκτός Bookworm, μπορείτε να το διαβάσετε. Επιτρέπεται.

Άντονι Ντορ - Νεφελοκοκκυγία (Πατάκη)

Ακόμα δεν το έχουμε αξιολογήσει ακόμα (πού χρόνος), αλλά το προηγούμενο βιβλίο του Ντορ, το "Όλο Το Φως Που Δεν Μπορούμε Να Δούμε", που το διαβάσαμε το μακρινό 2016 (αθώες εποχές), ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα και τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία του γκρουπ. Πολλές φορές επιστρέψαμε σε συγγραφείς που είχαν πολλά να πουν (οκτώ φορές το κάναμε), αυτή θα μπορούσε να είναι η ένατη.

Γκράχαμ Μουρ - Οι Τελευταίες Ημέρες της Νύχτας (Κλειδάριθμος)

Ένα από τα δύο "ταλαιπωρημένα" βιβλία αυτής της λίστας, με την έννοια ότι ήταν διαρκώς υποψήφιο για να μπει, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε, κάτι νέο έβγαινε, κάτι θυμόμασταν ή κάτι άλλο διαβάζαμε, και παραμεριζόταν στη λίστα με τα επόμενα. Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της ανακάλυψης του ηλεκτρικού λαμπτήρα, είναι ένα μυθιστόρημα με ίσως κάπως περιορισμένες λογοτεχνικές αρετές (αν το δει κανείς αυστηρά), αλλά πολλές πολλές αφορμές και θέματα για κουβέντα.

Μάγκι Ο' Φάρελ - Άμνετ (Ψυχογιός)

Το άλλο "ταλαιπωρημένο" βιβλίο, που το πηγαίναμε από μήνα σε μήνα μέχρι που τελείωσαν οι μήνες, είναι αυτό το πολυσυζητημένο -επίσης εμπνευσμένο από "αληθινή" ιστορία- μυθιστόρημα με κεντρικό πρόσωπο το μικρό γιο του Γουίλιαμ Σέξπιρ που πέθανε σε μικρή ηλικία, λίγα χρόνια πριν ο μπαμπάς του γράψει ένα διάσημο θεατρικό έργο με το όνομα "Άμλετ". Εξαιρετικό, βραβευμένο, κρίμα που δε χώρεσε.

Τζον Γουίλιαμς - Ο Στόουνερ (Gutenberg)

Ένας από τους λόγους που αυτό το διάσημο μυθιστόρημα δεν μπήκε ποτέ στη λίστα με τα 100, είναι ότι το πήραμε χαμπάρι καθυστερημένα. Την εποχή που καταλάβαμε εμείς περί τίνος πρόκειται (και πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό και σπουδαίο) ήταν πια προφανές ότι πολλά από τα μέλη το είχαν ήδη διαβάσει. Αυτό όμως, αντιλαμβανόμαστε εκ των υστέρων, δεν είναι καλή δικαιολογία. Σε άλλες περιπτώσεις (όπως στην "Πατρίδα" του Αραμπούρου) δεν διστάσαμε. Ίσως έπρεπε να έχουμε κάνει το ίδιο και εδώ.

Ταναχάσι Κόουτς - Ο Χορευτής Του Νερού (Ίκαρος)

Ο Ταναχάσι Κόουτς έχει αναφερθεί σε συζητήσεις του Bookworm εξαιτίας των non-fiction γραπτών του, όταν η κουβέντα ερχόταν σε θέματα δικαιωμάτων, μειονοτήτων και διακρίσεων (κάτι που συνέβαινε συχνά). Ο Κόουτς είναι δημοσιογράφος, ενώ έχει γράψει και μερικά τεύχη του κόμικ "Black Panther". Αυτό ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα και είναι πολύ ενδιαφέρον. Θα πυροδοτούσε ωραία κουβέντα.

Άλι Σμιθ - Φθινόπωρο

"Το πρώτο σοβαρό μυθιστόρημα για το Brexit", έγραψαν για αυτό το μέρος της τετραλογίας της Άλι Σμιθ. Πολλές φορές διαλέγαμε βιβλία με αφορμή την επικαιρότητα και γεωπολιτικά ή άλλα θέματα, για να κουβεντιάσουμε και γι' αυτά, με αφορμή το βιβλίο. Αυτή θα ήταν άλλη μια πολύ καλή αφορμή για κουβέντα

Ολίβια Μάνινγκ - Βαλκανική Τριλογία (Μεταίχμιο)

Το μέγεθος ποτέ δεν έπαιξε ρόλο στις επιλογές του Bookworm -από το δεύτερο βιβλίο κιόλας δεν διστάζαμε να βάζουμε "τούβλα" 600+ σελίδων, ξέροντας ότι τα μέλη αυτού του γκρουπ δεν μασάνε από τέτοια. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, διστάσαμε. Ίσως κακώς. Αυτό είναι ένα μεγάλο βιβλίο από όλες τις απόψεις (τρία βιβλία, αν το καλοσκεφτεί κανείς), που ίσως θα έπρεπε να έχουμε χωρέσει σε κάποιον Αύγουστο. Τι 600, τι 700, τι 1300 σελίδες, άλλωστε. Για τα μέλη του Bookworm, αυτοί είναι μόνο αριθμοί.