Το Βιβλίο Του Μήνα: Νοέμβριος 2014

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε μαζί το Νοέμβριο είναι ένα μυθιστόρημα πολύ ασυνήθιστο. Πρώτα απ' όλα, είναι το πρώτο γραμμένο από Έλληνα (γηγενή -ο Χρήστος Τσιόλκας δε μετράει). Κι είναι ένας κατά περιόδους παραληρηματικός μονόλογος ενός έντονου, πρωτότυπου, συναρπαστικού χαρακτήρα, που μπορεί και να σας εξαγριώσει, αλλά οπωσδήποτε δεν πρόκειται να σας αφήσει αδιάφορους. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το βιβλίο του μήνα είναι το "Μάρτυς μου ο Θεός" του Μάκη Τσίτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Tsitas_Cover_900

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Χρυσοβαλάντης, ένας 50χρονος Έλληνας που ταλαιπωρείται από την υγεία του, την ανεργία και, όπως πιστεύει, τις γυναίκες. Εξιστορεί το βίο και τα πιστεύω του σε ένα κείμενο που χωρίζεται μόνο από παραγράφους. Δεν υπάρχουν κεφάλαια, ή παραδοσιακή δομή -η ιστορία προχωρά μέσα από τις διηγήσεις του σε ένα φανταστικό ακροατή στον οποίο μοιάζει να θέλει να βγάλει τα σώψυχά του. Το οπισθόφυλλο, που τον παρουσιάζει ως ένα τυπικό θύμα της κρίσης, είναι λιγάκι παραπλανητικό. Ο ήρωας είναι θύμα διαφόρων πραγμάτων, οπωσδήποτε, αλλά είναι και θύτης. Μισογύνης, ρατσιστής, θρησκόληπτος, παραδόπιστος, καχύποπτος και εμμονικός, περιγράφει τα φανταστικά του μαρτύρια παράλληλα με τα αναμφισβήτητα και τα πραγματικά. Το πού βρίσκεται η αναλογία εξαρτάται, εν πολλοίς, από τον αναγνώστη.

Και, αν μη τι άλλο, αν είναι κάτι που αφήνει το βιβλίο στον αναγνώστη, είναι γνώμες.

Το "Μάρτυς μου ο Θεός" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τα πολλά παιδικά του βιβλία, καθώς και για το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό diastixo.gr. Το βιβλίο πριν από μερικές εβδομάδες κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στους καλύτερους νέους συγγραφείς της Ευρώπης. Μερικά πράγματα που πρέπει ακόμη να ξέρετε:

1) Το βιβλίο (όπως και τα υπόλοιπα που έχουμε διαβάσει από τις εκδόσεις Κίχλη) είναι στο πολυτονικό.

2) Από τις 8 Νοεμβρίου, στον πολυχώρο Vault το "Μάρτυς μου ο Θεός" θα παίζεται ως θεατρικό, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στο ρόλο του Χρυσοβαλάντη, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη. Την ίδια μέρα ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος θα μιλήσει μίλησε για το βιβλίο με το συγγραφέα στο ράδιο.

3) Με το συγγραφέα θα μιλήσουμε και όλοι μαζί στην επόμενη συνάντηση του Bookworm, η οποία έχει προγραμματιστεί ήδη: Στις 26 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Public του Συντάγματος. Θα είναι μια εκδήλωση με εκπλήξεις. Προειδοποιούμε.

Ως τότε, έχετε να διαβάσετε την κωμικοτραγική ιστορία του Χρυσοβαλάντη. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε πολλά να πούμε μετά.

MakisTsitas1-641x428