Τα 100 Βιβλία Του Bookworm

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 στο Bookworm διαβάσαμε 100 βιβλία. Εκατό! Πολλά βιβλία. Πόσα από αυτά προλάβατε να διαβάσατε; Και ποια είναι τα αγαπημένα ολόκληρου του γκρουπ; Αυτό θα μάθουμε βάζοντας όλες και όλοι αστεράκια στη λίστα εδώ. Ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, βουλίτσες. Βουλίτσες βάζουμε, όχι αστεράκια. Από 1 ως 5, ανάλογα με το πόσο μας άρεσε το κάθε βιβλίο. Ποιο ήταν το αγαπημένο των μελών; Ποιο διάβασαν τα περισσότερα μέλη;

Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μαζί με όλες τις ανασκοπήσεις και τις κουβέντες στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2022, αλλά προς το παρόν αξίζει να πούμε δυο λόγια για όλα αυτά τα 100 (εκατό!) βιβλία. Πρώτα απ' όλα, νάτα:

Έτσι μοιάζουν 100 βιβλία σε πέντε στοίβες των 20 η κάθε μία. Αν κάποιος τα αγόραζε όλα μαζί μονοκοπανιά, θα πλήρωνε περί τα 1400 ευρώ. Αν θέλετε να τα βάλετε όλα σε ένα ράφι, το ράφι θα έπρεπε να έχει μήκος τουλάχιστον 3 μέτρα.

Αλλά τι βιβλία ήταν αυτά; Μυθιστορήματα κυρίως. Τα 85 ήταν μυθιστορήματα. Αλλά διαβάσαμε και 9 non-fiction τίτλους, και 6 συλλογές διηγημάτων. Τα θέματά τους είναι πολλά και ποικίλα. Διαβάσαμε βιβλία που διαδραματίζονται στα "troubles" της Ιρλανδίας, στην Αμερική την εποχή της δουλείας, στην Ελλάδα της αρχαιότητας, στη Μικρά Ασία της καταστροφής ή στον κόσμο του μέλλοντος. Διαβάσαμε αστυνομικά, ιστορίες τρόμου, βιβλία βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, επιστημονική φαντασία, βιογραφικά κείμενα.

Διαβάσαμε βιβλία από 20 διαφορετικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Οι συγγραφείς τους προέρχονται από 24 διαφορετικές χώρες.

Όπως φαίνεται, από τα 100 βιβλία μας τα 38 έχουν γραφτεί από γυναίκες και τα 62 από άνδρες. Πώς έγινε αυτό; Πώς μας ξέφυγε;

Διαβάσαμε έξι βιβλία από πέντε Νομπελίστες. Γιατί έξι από πέντε; Επειδή διαβάσαμε δύο βιβλία ενός συγκεκριμένου νομπελίστα. Υπάρχουν οκτώ συγγραφείς από το έργο των οποίων έχουμε διαβάσει περισσότερα από ένα βιβλία. Είναι η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ, η Αυστραλή Χάνα Κεντ, η Ιταλίδα Έλενα Φερράντε, ο Αμερικανός Κόλσον Γουάϊτχεντ, ο Βρετανός Καζούο Ισιγκούρο (ο νομπελίστας), ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, η Καναδή Έμιλι Σεν Τζον Μάντελ και ο Αμερικανός Τεντ Τσιάνγκ. Έχουμε διαβάσει δύο βιβλία από την καθεμία και τον καθέναν.

Διαβάσαμε 14 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων -όλα τα υπόλοιπα είναι μεταφρασμένα. Τα 62 -κι αυτό μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση- προέρχονται από συγγραφείς που γράφουν στα αγγλικά. Τα 35, μάλιστα, μας έρχονται μόνο από μία χώρα: από τις ΗΠΑ. Είναι η μόνη χώρα που διαβάσαμε περισσότερο από την Ελλάδα. Υπάρχει εξήγηση γι' αυτό, βεβαίως. Τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα στην οποία διαβάζουν λογοτεχνία οι δύο άνθρωποι που διάλεξαν αυτά τα βιβλία.

Τα θυμάστε όλα αυτά; Πόσα σας ξέφυγαν; Πόσα έχετε διαβάσει; Ποιο είναι το αγαπημένο σας; Βάλτε τα αστεράκια σας (τις βουλίτσες σας) εδώ.