Η Παύση Του Bookworm

Τα καταφέραμε! Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2022, μέσα σε 3000 μέρες, προτείναμε, διαβάσαμε και κουβεντιάσαμε για 100 βιβλία. Εκατό! Δεν ήταν αυτός ο στόχος εξαρχής -γιατί, εδώ που τα λέμε, ποιος πάει να βάλει τέτοιο στόχο; Είναι υπερβολικά φιλόδοξος. Το 2014 η Στέλλα Κάσδαγλη και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος άρχισαν να ανεβάζουν σε αυτό εδώ το site μια πρόταση για ένα βιβλίο το μήνα και κάλεσαν όσες και όσους θέλουν να τo διαβάζουν και μετά να μαζευόμαστε κάπου για να το κουβεντιάσουμε. Τα κριτήρια της επιλογής ήταν αδιαφανή και ευμετάβλητα, αλλά κατά κανόνα, και αφού οι συναντήσεις σε διάφορα βιβλιοπωλεία και άλλους χώρους είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν πολύ και πολύ διαβασμένο κόσμο, οι δύο ιδρυτές επιλέγαμε κυρίως βιβλία που είχαν θέματα για κουβέντα. Όχι τα καλύτερα της βιβλιοπαραγωγής (μερικά δεν μας άρεσαν και πάρα πολύ) αλλά τα καλύτερα για σκέψη και συζήτηση. Και έτσι προχώρησε το πράγμα. Ένα ένα βιβλίο, μήνα με το μήνα.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το Bookworm μεγάλωσε. 4.500 γράφτηκαν στο νιουζλέτερ, 6.500 γράφτηκαν στο Facebook page, εκατοντάδες ήρθαν στις δια ζώσης συζητήσεις στην Αθήνα, δεκάδες από όλο τον κόσμο έμπαιναν κάθε φορά στις συναντήσεις στο Zoom κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά αυτό εδώ δεν είναι ένα κείμενο ανασκόπησης -κάτι τέτοιο μπορείτε να βρείτε εκεί, ας πούμε, ή μπορείτε να θυμηθείτε (και να βαθμολογήσετε) τα 100 βιβλία εκεί.

Εδώ θα εξηγήσουμε γιατί μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το Bookworm σταματάει. Το βιβλίο του Αυγούστου 2022 (ο "Χρονοσεισμός" του Κερτ Βόνεγκατ) είναι το 100ο και το τελευταίο που προτείνουμε στο γκρουπ. Ο βασικός και ο κύριος λόγος, βεβαίως είναι ο χρόνος και οι συνθήκες. Δεν προλαβαίνουμε πια. Όταν φτιάξαμε το Bookworm ο κόσμος ήταν αλλιώς. Για ένα διάστημα είχαμε την πολυτέλεια να διαβάζουμε πολλά βιβλία από την εγχώρια βιβλιοπαραγωγή (από όσα -πολλά- μας στέλνουν οι εκδοτικοί οίκοι, τουλάχιστον) για να επιλέξουμε, να βρίσκουμε χώρους για τις εκδηλώσεις, να συζητάμε ιδέες για χορηγίες και δράσεις. Καθώς περνούσε ο καιρός, όμως, ο χρόνος λιγόστευε. Οι απαιτήσεις από τις άλλες, ολοένα αυξανόμενες δουλειές και υποχρεώσεις αυξάνονταν. Παιδιά, συναρπαστικά νέα projects, άλλα διαβάσματα για άλλους σκοπούς μετέτρεπαν κάποιες από τις πρότερες ασχολίες μας από απόλαυση και διάλειμμα σε βάρος. Εδώ και πολύ καιρό δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε αρκετά βιβλία για να διαλέγουμε για το Bookworm όπως παλιά. Το μοντέλο δεν λειτουργούσε άλλο.

Οπότε σταματάει εδώ, την καταλληλότερη στιγμή, στο στρογγυλό "100". Μπορούμε, έτσι, να το πακετάρουμε ως ένα συμπαγές πρότζεκτ: 100 βιβλία. Ακούγεται ωραίο. Μετριάζει λίγο και τις τύψεις.

Το ότι σταματάει, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Από κάτι πιο βιώσιμο, από μια άλλη ιδέα, από ένα άλλο μοντέλο. Από άλλους ανθρώπους ή φορείς. Είμαστε σίγουροι ότι ιδέες υπάρχουν. Και θα είμαστε και πολύ έτοιμοι να τις ακούσουμε. Μια πρώτη ευκαιρία θα είναι η (τελευταία;) συνάντηση που θα οργανώσουμε για το Σεπτέμβριο, όπου θα μιλήσουμε για το "Χρονοσεισμό", για τα υπόλοιπα 99, για εμάς (τα μέλη) και για το μέλλον. Θα στείλουμε τις σχετικές ανακοινώσεις σύντομα. Φέρτε χαρτομάντηλα.

Μέχρι τότε, τι μπορείτε να κάνετε εσείς, τα πιστά μέλη;

Να διαβάσετε το "Χρονοσεισμό" (μην ξεχνιόμαστε).
Να παρακολουθείτε την λέσχη ανάγνωσης του WoT, "Στο Ράφι".
Να διαβάσετε δέκα από τα βιβλία που δεν χώρεσαν στα 100 (είναι πολύ καλά).
Να διαβάσετε όσα από τα 100 βιβλία δεν προλάβατε (και να βαθμολογήσετε όσα διαβάσατε).

Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Καλά διαβάσματα!