Τα Αποτελέσματα Της Έρευνας: Ποιοι Είστε;

Πριν από λίγες ημέρες στείλαμε ένα ερωτηματολόγιο σε εσάς, τα μέλη του Bookworm, για να μας πείτε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας. Απάντησαν συνολικά 101 μέλη και οι απαντήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Πολλά από τα πράγματα που μάθαμε τα κουβεντιάσαμε στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, και τώρα τα μαζέψαμε εδώ για να τα δούμε όλοι μαζί. Μάθαμε, λοιπόν, ότι:

Είστε κυρίως γυναίκες.

Bookworm_Results04

Ακριβώς: 7 στα 10 μέλη είναι γυναίκες. Πράγμα σύνηθες στα book clubs, αλλά ίσως και αναμενόμενο από τη σύσταση του γενικότερου αναγνωστικού κοινού.

Οι ηλικίες είναι μοιρασμένες: 43% είναι στο 25-34, 43% είναι στο 35-49 και τα υπόλοιπα ισοκατανεμημένα πάνω και κάτω.

Εντυπωσιακό είναι το επίπεδο μόρφωσης:
96% των μελών έχουν πτυχίο πανεπιστημίου
αλλά 44% έχουν και μεταπτυχιακό/διδακτορικό

Πού ζείτε;

68% στην Αθήνα ή τον Πειραιά
9% στη Θεσσαλονίκη
οι υπόλοιποι σε άλλες πόλεις, και 3% από το εξωτερικό

Σας ρωτήσαμε αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε σε συναντήσεις γύρω από το βιβλίο στην περιοχή σας και ένα 86% απαντήσατε με ένα βροντερό "ναι". Ένα 28%, μάλιστα, δήλωσε πρόθυμο να βοηθήσει στη διοργάνωση συναντήσεων στην εκάστοτε περιοχή. Πράγμα που κρατάμε.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το πόσο διαβάζουν τα μέλη μας. Μας δηλώσατε λοιπόν ότι κατά μέσο όρο διαβάζετε 20,3 βιβλία το χρόνο.

Ένα 66% από εσάς θα θέλατε να διαβάζετε ακόμα περισσότερο, αλλά δεν προλαβαίνετε. Το 17% διαβάζουν όσο θέλουν, δε χρειάζονται παραπάνω. Αλλά πού βρίσκετε πράγματα για διάβασμα;

Bookworm_Results

Σας ρωτήσαμε αν σας ενδιαφέρει η δημιουργική γραφή, για να μάθουμε πόσο θέλετε να εμβαθύνετε (ή πόσο έχετε εμβαθύνει) στην τέχνη του γραπτού λόγου. Και αυτά τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Ένα 62% δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη δημιουργική γραφή
Κι ένα διανόητο 34% δήλωσαν ότι “έχουν γράψει κάτι λογοτεχνικό”. Ένα στα τρία μέλη μας γράφει. Διαβάζετε 20+ βιβλία το χρόνο και γράφετε κι όλας.

Τι είστε σεις.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν και τα αποτελέσματα της έρευνας για τα βιβλία που έχουμε διαβάσει ως τώρα. Όλα τα νούμερα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι περιμέναμε. Ας πούμε, ένα 7% των μελών έχει διαβάσει όλα τα βιβλία. Και τα επτά. Ακόμα και το "Άγιος ή Αμαρτωλός", παρ' όλο που το ερωτηματολόγιο το στείλαμε πριν από τα μέσα του Δεκέμβρη. Ένα 16,5% των μελών, ωστόσο, δεν έχει διαβάσει κανένα από τα επτά. Κάθε μέλος έχει διαβάσει κατά μέσο όρο 2,7 βιβλία, που δεν είναι καθόλου άσχημα. Ποιο διάβασαν οι περισσότεροι; Αναμενόμενο:

Bookworm_Results02

Πολύ ενδιαφέρον είχαν και οι βαθμολογίες που βάλατε στα βιβλία που έχετε διαβάσει. Τα επτά βιβλία που έχουμε επιλέξει είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους (σε είδος, σε φόρμα, σε μέγεθος) αλλά η συνολική βαθμολογία ήταν θετική. Κατά μέσο όρο βάλατε στα βιβλία που έχετε διαβάσει βαθμό 3,52 με άριστα το 5. Ποιο ήταν το πιο δημοφιλές; Μικρή έκπληξη:

Bookworm_Results03

Τέλος, σας ρωτήσαμε ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και ποιοι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς για να επιβεβαιώσουμε το αναμενόμενο: Το μυθιστόρημα δεν είναι όπως ο κινηματογράφος, που υπάρχουν δέκα, είκοσι ταινίες που όλοι παραδέχονται και όλοι προτιμούν. Οι 101 που απάντησαν μας ανάφεραν 248 διαφορετικούς τίτλους και 204 διαφορετικούς συγγραφείς. Τι διαβάζετε; Πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Πολύς πολύς Καζαντζάκης, ο “Ξένος” του Καμύ, το Middlesex του Τζέφρι Ευγενίδη, η “Καρδερίνα” της Ντόνα Ταρτ, Φίλιπ Ροθ, Ντοστογιέφσκι και Γιάλομ, τα αποτελέσματα ήταν τόσο πολυσυλλεκτικά και πολυδιασπασμένα που συμπέρασμα βγαίνει μόνο ένα:

Είστε πολλοί, πολύ διαβασμένοι και πολύ, πολύ διαφορετικοί, πράγμα που κάνει τι δική μας δουλειά, που πρέπει να προτείνουμε ωραία βιβλία κάθε μήνα, πολύ πολύ δύσκολη. Ως τώρα, σας αρέσουν και δείχνετε πολύ όρεξη και -ειδικά στις συναντήσεις- ενθουσιασμό και διάθεση για συμμετοχή.

Σας ρωτήσαμε για το τέλος να μας πείτε ιδέες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε το Bookworm καλύτερο, για να φτιάξουμε καινούρια πράγματα και καινούριους τρόπους αλληλεπίδρασης. Οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενα ετερόκλητες αλλά αναπάντεχα ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά χρήσιμες. Να μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

Συναντήσεις πιο αργά για να προλαβαίνουμε όσοι δουλεύουμε μέχρι τις 7.

Η συζήτηση δεν είναι άμεση με τα σχόλια. Χρειάζεται κάτι πιο άμεσο. Ίσως με τη χρήση ενός wiki ή ενός forum/chat;

Να μην είναι αποκλειστικά αθηναϊκοκεντρικό, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα πρότεινα ανάγνωση βιβλίων όλων των κατηγοριών, ακόμα και non fiction,

Προτάσεις από ξενόγλωσση λογοτεχνία που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

Πιστεύω πρέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη έμφαση στην κλασσική λογοτεχνία.

Ισως κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής για όλους εμάς που γράφουμε, αλλά λείπουν οι γνώσεις τεχνικών αφήγησης.

Πολύ πολύ κρίμα που δεν μπορούμε λόγω απόστασης να παρακολουθούμε τις συναντήσεις. Παρακαλώ πολύ για live streaming.

Κάτι σαν αρχείο των περασμένων μηνών και βιβλίων πιστεύω οτι θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Περισσότερες από μία επιλογές το μήνα.

Να οργανωθεί η δυνατότητα δανεισμού/ανταλλαγής βιβλίων μεταξύ των μελών.

Η αξιολόγηση των βιβλίων με κλίμακα, όπως διατυπώνεται στην 1η ερώτηση(κλίμακα 1-5) του ερωτηματολογίου θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο site.

Προτάσεις παιδικών βιβλίων.

Περισσότερες προτάσεις βιβλίων πέραν του 1 το μήνα (όπως π.χ αυτά που δε διαλέξαμε).

Βίντεο με συνεντευξεις απο συγγραφεις ή τις συναντήσεις του bookworm

...και άλλα πολλά. Αν σας έρθει καμιά ιδέα κι εσάς που διαβάζετε εδώ, γράψτε την σε ένα σχόλιο από κάτω. Ποιος ξέρει, μπορεί πολλά από τα παραπάνω μέσα στο 2015 να γίνουν πραγματικότητα.