Το Βιβλίο Του Μήνα: Οκτώβριος 2015

Αυτό τον Οκτώβριο στο Bookworm διαβάζουμε το "Μέρες Εγκατάλειψης" της Έλενα Φεράντε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Επιστρέφουμε στην "κανονική" λογοτεχνία μετά από ένα μικρό διάλειμμα, λοιπόν, με ένα μυθιστόρημα που πάντως είναι κι αυτό λίγο διαφορετικό από αυτά που επιλέγουμε συνήθως. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ferrante_SQ

Το "Έλενα Φεράντε" είναι ψευδώνυμο, και είναι ένα ψευδώνυμο που συζητιέται έντονα τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη διεθνή εκδοτική επιτυχία της "τετραλογίας της Νάπολης" (που θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη). Η συγγραφέας είναι άγνωστη, και η ταυτότητά της είναι ένα μυστήριο. Εμείς μπορέσαμε να μαθουμε το εξής: Όταν είπαμε στον Ντέιβιντ Σεντάρις ότι θα διαβάσουμε Φεράντε τον Οκτώβριο στο Bookworm, μας απάντησε -αλήθεια σας λέμε- ότι ξέρει ότι είναι γυναίκα, και ότι ένας φίλος του τη γνωρίζει, και του έχει πει ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος. Ο φίλος του είναι ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς, παρεμπιπτόντως.

Τέλος πάντων, εμείς διαβάσαμε το τελευταίο βιβλίο της Φεράντε που κυκλοφορεί στα ελληνικά, το οποίο είναι οι "Μέρες Εγκατάλειψης", από το μακρινό 2002. Πρόκειται για την ιστορία μιας 30άρας Ιταλίδας, μάνας δύο παιδιών, την οποία εγκαταλείπει ο σύζυγός της. Η ηρωίδα περιγράφει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής της μετά από το συμβάν, το πώς αντιμετωπίζει το χωρισμό, τη σταδιακή της κατάρρευση και τη σταδιακή της επαναφορά. Διαβάζεται μονορούφι.

Να πούμε εδώ ότι είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε ένα κάπως παλιότερο βιβλίο, κι αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να δυσκολευτείτε να το βρείτε στο κοντινό σας βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη. Online η Πολιτεία δείχνει να έχει διαθέσιμα αντίτυπα, αλλά το Public όχι. Στην χτεσινή συνάντηση στο Free Thinking Zone πουλήθηκαν όλα τα διαθέσιμα αντίτυπα, βεβαίως. Μπορείτε να το αναζητήσετε απευθείας και από τον εκδοτικό οίκο.

Καλή ανάγνωση!

Ferrante_wide