Το Βιβλίο Του Ιουνίου 2016

Αυτό τον Ιούνιο θα δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ: Θα διαβάσουμε ένα βιβλίο από συγγραφέα που έχουμε ξαναδιαβάσει. Τον προηγούμενο Οκτώβριο διαβάσαμε τις "Μέρες Εγκατάλειψης" της πολυσυζητημένης Έλενας Φεράντε, και πολύ άρεσε (#6 στην ψηφοφορία του ίδιου μήνα), οπότε τώρα που κυκλοφόρησε το πρώτο κεφάλαιο της πολύ διάσημης τετραλογίας της Φεράντε, η επιλογή ήταν εύκολη.

Ferrante_03

Διαβάζουμε, λοιπόν, το "Η Υπέροχη Φίλη Μου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, μια ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται στη Νάπολη ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η νεαρή Έλενα Γκρέκο, η οποία μεγαλώνει σε μια φτωχή γειτονιά της πόλης, ένα μικρόκοσμο από φτωχές οικογένειες, πολιτικές και κοινωνικές έριδες, βεντέτες, βία, κουτσομπολιό, και η οποία βάζει στο κέντρου αυτού του νεανικού της κόσμου την καλύτερή της φίλη, την αλλόκοτη, απότομη, ιδιοφυή Λίλα. Βλέπουμε τις δυό τους να μεγαλώνουν, να περνούν την εφηβεία και να ενηλικιώνονται αδέξια.

Το βιβλίο -ολόκληρη η τετραλογία, εδώ που τα λέμε- έχει πάρει εκθειαστικές κριτικές παγκοσμίως, και είναι αρκετά διαφορετικό από τις "Μέρες Εγκατάλειψης".

Πάρτε το, διαβάστε το, και γράψτε μας σχόλια εδώ από κάτω. Θα το κουβεντιάσουμε κι από κοντά με τη μεταφράστριά του, στη συνάντησή μας στα τέλη Ιουνίου.